31/12/10

ΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ--Ιανουάριος 2011

http://krisaion.blogspot.com/2010/12/2011.html#more




Πλούσια θεματογραφία για τις μάχες που διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία από την αυγή της μέχρι τη σύγχρονη εποχή, πληρότητα κάλυψης όλων των ιστορικών περιόδων, αναλύσεις πολεμικών συγκρούσεων, τακτικών και παρασκηνίου, αφιερώματα σε όπλα, άρματα και αεροσκάφη καθώς και ειδήσεις σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας αλλά και εκδόσεις σχετικών βιβλίων.

Στο "Στρατοί και Τακτικές" που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Ιανουάριος 2011) μπορείτε να διαβάσετε:
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ


•1941-1945. Η δράση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο Ανατολικό Μέτωπο

Όταν ξεκίνησε η γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, οι ημέρες των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας της Wermacht είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί, ύστερα από τις βαριές απώλειες που υπέστησαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές κατά τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941. Στο Ανατολικό Μέτωπο οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έδρασαν ως επίλεκτο πεζικό. Αν και οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν δεν είναι τόσο γνωστές όσο εκείνες του Δυτικού Μετώπου, υπήρξαν ωστόσο σημαντικές καθώς διεξήχθησαν κυρίως μέσα στην καρδιά του χειμώνα εναντίον ενός ισχυρού και αποφασισμένου για τη νίκη αντιπάλου.


• Ο Φάκελος S-32 ξαναγράφει τον Β΄ΠΠ!

Ποια επτασφράγιστα καλά κρυμμένα μυστικά του Β' ΠΠ κρύβει ο μυστηριώδης φάκελος S-32; Μια ξεχασμένη ιστορία που προέρχεται από τη Φινλανδία έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά της ιστορίας του Β' ΠΠ, αναστατώνοντας "εχθρούς και συμμάχους". Ωστόσο, δεν πρόκεται για ένα ακόμη προϊόν επιστημονικής φαντασίας κάποιων ευφάνταστων συγγραφέων ή συνωμοσιολόγων. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη εργασία διακεκριμένων Φινλανδών ερευνητών, στους οποίους συγκαταλέγονται εν ενεργεία επιστήμονες και στρατιωτικοί. Φαίνεται ότι ο μίτος που θα μας βγάλει από το λαβύρινθο της μυστικής διπλωματίας και των παρασκηνιακών ενεργειών που σημάδεψαν τον Β' ΠΠ έχει αρχίσει να ξετυλίγεται στη χώρα των χιλίων λιμνών...


• Οι μυστικές υπηρεσίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Σε γενικές γραμμές είναι μάλλον άστοχο να προσπαθήσει κάποιος να συγκρίνει τις σημερινές μυστικές υπηρεσίες με αυτές του ελληνορωμαϊκού κόσμου, τόσο σε επίπεδο δομής και οργάνωσης όσο και χρηματοδότησης. Παρ' όλα αυτά, κοινός παρονομαστής παραμένει ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις και αφορά την προσπάθεια της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο και διείσδυση με σκοπό τη διαιώνιση και την αύξηση της εποπτείας της. Στον συγκεκριμένο τομέα οι μυστικές υπηρεσίες της Ρώμης διέπρεψαν.


• 1243. H Μάχη του Κιοσέ Νταγ. Οι Μογγόλοι συντρίβουν τους Σελτζούκους

Το καλοκαίρι του 1243 οι Μογγόλοι εισέβαλαν στη Μικρά Ασία επιδιώκοντας να υποτάξουν το Σουλτάνο του Ρουμ των Σελτζούκων Τούρκων. Σχεδόν δύο αιώνες πριν από τη Μάχη της Άγκυρας, στην οποία ο Ταμερλάνος κατέστρεψε τον Οθωμανικό Στρατό του σουλτάνου Βαγιαζήτ δίνοντας ανάσα στη βυζαντινή αυτοκρατορία, η ιστορία έδειξε το φιλικό της πρόσωπο στην Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Ο Μογγόλος στρατηγός Μπαϊτσού κατέφερε καίριο πλήγμα στο σελτζουκικό στράτευμα, δίνοντας την ευκαιρία στους Βυζαντινούς να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο και εδάφη. Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή απέδειξε το ενδιαφέρον των Μογγόλων για την ευρύτερη περιοχή, η οποία είχε δοκιμαστεί άγρια από τις καταστροφικές επιδρομές από την περίοδο του Τζένγκις Χαν.


• Focke Wulf Fw 200 Condor. Ο επιδρομέας του Ατλαντικού

Το Fw 200 Condor σχεδιάστηκε ως μια προσπάθεια κάλυψης των πιεστικών αναγκών της Luftwaffe για αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης και βομβαρδισμού. Πρωτοπέταξε ως πολιτικό αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων και εξελίχθηκε σε βομβαρδιστικό που χαρακτηρίστηκε ως "η μάστιγα του Ατλαντικού" από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Υπέφερε όμως από δομικά προβλήματα, ανεπαρκή οπλισμό και χαμηλές επιδόσεις και αποδείχτηκε ιδιαίτερα ευάλωτο στα συμμαχικά αεροσκάφη. Για το διάστημα σχεδόν δύο ετών αποτέλεσε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο και σε αυτό συνέβαλε και η συμμαχική αδυναμία για την προστασία των νηοπομπών. Συνολικά κατασκευάστηκαν περί τα 280 αεροσκάφη, ενώ μέχρι το τέλος του πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως μεταφορικό.


• Σόνια-Σοφία Στεφανίδου. Η μοναδική Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια-κομάντος του Β΄ΠΠ

Η Σόνια-Σοφία Φ. Στεφανίδου ήταν μια σπάνια γυναίκα, μία από τις πολλές ηρωίδες της νεότερης πολεμικής ιστορίας μας, η οποία την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πέτυχε έναν πραγματικό άθλο. Η Σόνια έγινε η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια και καταδρομέας της περιόδου εξαιτίας του διακαού πόθου της να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσε για την ιδέα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό της, στις γραμμές που ακολουθούν παραθέτουμε κάποια στοιχεία από τη ζωή της, η οποία μοιάζει να έχει βγει από σελίδες μυθιστορήματος.


• Ελληνικές κατασκοπευτικές πτήσεις στα Βαλκάνια. Πετώντας πίσω από το παραπέτασμα

Στο χρόνο που διανύουμε και που φτάνει στο τέλος του, εκτός από τη συμπλήρωση 80 ετών από τη δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουμε πρακτικά και άλλη μία –εξίσου σημαντική– επέτειο: τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τότε που οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι εκπαιδεύτηκαν σε αεριωθούμενα αεροπλάνα στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι ως ημερομηνία, ή ως περίοδος αν θέλετε, μετάβασης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στα αεριωθούμενα μαχητικά θεωρείται η 21η Σεπτεμβρίου του 1951, ημέρα που προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα τα δύο πρώτα T-33, οι δύο πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι που εκπαιδεύτηκαν σε αεριωθούμενα στις ΗΠΑ, οι υποσμηναγός Αναστάσιος Τζαβάρας και ανθυποσμηναγός Ηλίας Τσαμουσόπουλος, είχαν φύγει από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1951. Παρακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμα εκπαίδευσης αεριωθουμένων της USAF, για να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, λίγο πριν από την άφιξη των T-33. Αυτή ακριβώς τη χρονική περίοδο επομένως, πριν από 60 χρόνια, η τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) έμπαινε στην εποχή των αεριωθουμένων μαζί με πολλές άλλες αεροπορικές δυνάμεις της Ευρώπης.


• 1806-1815. Τα πρώτα Freikorps. Οι Γερμανοί «παρτιζάνοι» κατά Ναπολέοντα

Η εποχή των ναπολεόντειων πολέμων φαντάζει σήμερα ως μια περίοδος κατά την οποία άψογα ντυμένοι στις φανταχτερές τους στολές τακτικοί στρατιώτες ελίσσονταν και πολεμούσαν σε τέλειους σχηματισμούς και οι στρατοί των βασιλέων αγωνίζονταν αποκλειστικά στα πεδία των μαχών. Η αλήθεια είναι φυσικά πολύ διαφορετική. Αντιστασιακά κινήματα εμφανίστηκαν σε όλη την κατεχόμενη από τους Γάλλους Ευρώπη και γιγαντώθηκαν στην Ισπανία. Πρωτοπόροι στη μορφή αυτή του ένοπλου αγώνα ήταν οι πειθαρχημένοι Πρώσοι. Τα πρώτα Freikorps εμφανίστηκαν επί Φρειδερίκου του Μεγάλου. Ωστόσο, οι στιγμές δόξας ήλθαν μετά την ήττα της Πρωσίας από τον Ναπολέοντα και την έναρξη της ένοπλης αντίστασης.


• 1995. Επιχειρήσεις «Flash» και «Storm». Η εθνοκάθαρση των Σέρβων της Κράινα

Οι επιχειρήσεις «Flash» και «Storm» καταγράφηκαν ως οι καλύτερα οργανωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Κροατών κατά των Σέρβων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Είχαν ως αποτέλεσμα τη συντριβή των Σέρβων της Κράινα, γεγονός που οδήγησε στην εθνοκάθαρση των σερβικών πληθυσμών από τους Κροάτες. Μια ξεχασμένη και σκόπιμα παραμελημένη επιχείρηση εξαφάνισης του σερβικού εθνικού στοιχείου, απόρροια του κροατικού Blitzkrieg και της συνενοχής των δυτικών δημοκρατιών με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ.

WAR GAMES - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Νέοι τύποι στοιχείων για τους κανόνες DBX 1300-1750 μ.Χ.

ΣΤΡΑΤΟΙ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Έλληνες στην υπηρεσία της Ρωσίας

ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου